Ryhmän myllerrysvaihe (Juha) "Storming"

 Ryhmän myllerrysvaihe

On olemassa erilaisia eri ryhmiä, työprojekti jengejä ja joukkueita, joissa varmasti jossain kohtaan pitkissä yhteistöissä tulee vastaan jonkinlaisia vaikeuksia niin sanottu myllerrysvaihe. Myllerrys vaiheen tulessa on monia eri tapoja selviytyä siitä, kuten se että ryhmä pysyy positiivisena. Positiivisuus tuo ryhmään parempaa mieltä ja lievittää turhaa stressiä, koska kaikki tiedostaa jo valmiiksi, että vaikeudet ovat läsnä. Ryhmässä, jossa on suuresti negatiivisuus läsnä, tuo paniikin tunnetta ryhmän tekemiseen ja niin sanottua puristamista. Tämä ei auta projektia ainakaan yhtään eteenpäin.

Toinen tapa miten päästä myllerrysvaiheesta eroon on johtajien esiin tulo. Johtajat ovat tärkeitä myllerrys vaiheesta pois pääsemiseen, koska johtajat tuo rauhallisuutta ryhmään ja tarvittaessa auttaa muita henkisesti vaikeuksien yli pääsemiseen. Suuret johtajat näyttävät myös esimerkkiä muille tekimisillään sekä luo uskoa ryhmään. Kolmantena on luotto ryhmän tekemiseen. Useimmissa ryhmissä/joukkueissa on yleensä selkeät roolit ja ne korostuvat, kun ryhmäläiset luottavat toisen ammatti taitoon. Sen kautta voi sitten vain keskittyä omaan tehtävään/ rooliin. Viitaten B.Tuckmanin kehittämään ryhmädynamiikan neljännestä etenemismallin vaiheesta, voisi todeta, että silloin ihmissuhderakenne muuttuu tehtävätoiminnan työkaluksi. Roolit muuttuvat joustaviksi ja toimiviksi ja ryhmän energiaa kanavoidaan tehtävään. Tämä tarkoittaa, että rakenteelliset ongelmat on ratkaistu ja silloin itse rakenne voi tukea tehtäväsuoritusta.  

 

Omat kokemukseni joukkueen myllerrysvaiheesta ovat tältä vuodelta tammi – helmikuun väliltä. Tammikuussa joukkueessa alkoi negatiivisuuden ilmapiiri ilmestyä, koska hävisimme pelejä, vaikka pelasimme erittäin hyvin. Suurimmat syyt häviöihin olivat maalin teon tehottomuus ja median luoma paine. Valmentajat alkoivat tuomaan negatiivisuutta meihin ja haukkuivat pelaajia, jotka eivät saanet tehtyä maaleja selvistäkin paikoista. Siitä syntyi sitten niin sanottu mailan puristaminen maalin tekoon. Negatiivisuus vain paisui joukkueen sisällä eikä kenellekään ollut kivaa tulla treeneihin, koska ilmapiiri oli huono. Tämän takia sekä hävittyjen pelien seurauksena valmentaja sai potkut ja tilalle tuli uusi valmentaja. Uusi valmentaja toi heti joukkueeseen positiivisen ilmapiirin kannustamalla ja hauskoilla maalin tekoa auttavilla tempauksilla. Suurin positiivisuuden asian, jonka hän nosti esiin, oli nauttiminen jääkiekosta ja muista ihmisistä, joiden kanssa saimme pelata rakasta peliä nimeltä jääkiekko.

-Juha Rautiainen

 

Lähteet:

Tuckman, B. W. (1965), Developmental sequence in small groups ja 1977 Tuckman ja Jensen määrittelevät julkaisussaan ”Group & organization studies” ryhmän kehitysvaiheita.

Kommentit

  1. Positiivisuus on avain tavoitteet saavuttavassa joukkueessa. Niin kuin jääkiekkomaailmassakin jo melko kulunut sanonta kuuluu: "tosissaan, mut ei totisesti". Juha kirjoittaa hyvin johtajien roolista vaikeiden hetkien ilmaantuessa. Ennen kaikkea esimerkillä johtaminen on hyvin tärkeää, ja tietty aitous. Huono johtajuus paistaa läpi, eikä tule sydämestä. Joukkueen kapteeni on valmennuksen kanssa ne ryhmän jäsenet, jotka eivät saa menettää uskoa projektiin. Tällä tavoin he vetävät kivirekeä perässään, jossa tulevat muut ryhmän jäsenet. -Mikael K

    VastaaPoista

Lähetä kommentti