Ryhmän lopettamisen ja hajoamisen vaihe (Juha) "Adjourning"

 Ryhmä lopettamisen ja hajoamisen vaihe

 

Omia kokemuksia ryhmän hajoamisen vaiheista on monia ja monen vuoden takaa. Omassa lajissani jääkiekossa joukkue vaihtuu niin sanotusti joka vuosi, vaikka joukkue pysyy samalla paikka kunnalla. Hajoamiseen vaikuttaa monet tekijät kuten se että osa pelaajista vaihtaa joukkuetta, ikä ja raha. Tuckmanin mukaan ryhmän hajoamiseen voi myös johtua siitä, jos ihmissuhteet eivät toimi, koska silloin on vaikea keskittyä tehtävän tekemiseen. Jos keskustellaan ainoastaan tehtävään liittyvistä asioista eli tässä tapauksessa jääkiekosta, joukkueen jäsenet voivat olla epävarmoja omasta asemastaan ryhmässä. Silloin heidän motivaationsa ja halunsa kuulua ryhmään voi luonnollisesti myös vähentyä.

Itselläni viime kaudesta joukkue vaihtui suuresti, kun moni pelaaja vaihtoi joukkuetta ja moni vaihtoi myös sarjaa sekä osa maata missä jääkiekkoa pelaisi. Tästä seuraa tietynlainen epätietoisuus ja epävarmuus tulevaisuudesta sekä mahdollisesti omasta asemastaan joukkueessa. B. Tuckmanin kehitysmallissa ensimmäinen vaihe on muotoutuminen (forming) ja se tulee hajoamisen seurauksena. Uusi ryhmä selvittelee tehtäviään, sääntöjään ja menetelmiään sekä on riippuvainen johtajasta. Voisi siis ajatella, että jokaisen jääkiekko kauden jälkeen tapahtuu hajoaminen jonka seurauksena, on muotoutumisen aika.

Mitä ryhmän lopettamiseen joukkue urheilussa tulee, niin joukkue yleensä valmistautuu pudotus peleihin mihin on tähdätty koko vuosi. Pudotuspeleissä joukkue on yleensä todella yhtenäinen, kun pelataan vain voitosta koska tappiolla kausi voi loppua todella nopeasti. Viime kauden päätteeksi joukkue, missä pelasin, pääsimme pudotuspeleihin todella niukasti mistä olimme todella iloisia siitä. Kausi kuitenkin loppui nopeasti kahteen tappioon viikon sisällä siitä. Tappion myötä joukkueen toiminta loppuu saman tien ja alkaa niin sanotusti joukkueen hajoamisen vaihe. Joukkueet lähtevät yleensä loppu reissuun missä joukkue viettää viimeiset hetket yhdessä. Tässä vaiheessa joukkue on käynyt useimmiten samantyyliset vaiheita kuin B. Tuckmanin ryhmädynamiikan etenemismallit. Joukkue on oppinut niin sanotusti ”puhaltamaan yhteen hiileen” ja se on tehnyt joukkueesta herkempi toisilleen. Joukkue on siis yleensä todella haikealla mielellä, kun moni tietää jo siinä vaiheessa, että vaihtavat joukkuetta seuraavaksi kaudeksi. Kauden loputtua päättyy myös osa kaverisuhteista, koska ei tule oltua enää niin tiiviisti tekemisissä kuin on ollut kuluneen 9kk ajan.

-Juha Rautiainen

 

 

 

Lähteet:

Tuckman, B. W. (1965), Developmental sequence in small groups ja 1977 Tuckman ja Jensen määrittelevät julkaisussaan ”Group & organization studies” ryhmän kehitysvaiheita.

Kommentit

  1. Noi joukkueiden ja tiimien loppumiset on erillaisia. Monesti pohtinut tuota nostamaasi kauden päättymistä, jossa tiivisti yhdessä olleet kaverit lähtevät omilleen. Varsinkin jääkiekossa, jossa jo nuorella iällä vaihdetaan joukkueita ja paikkakuntia. Lisäksi nostaisin vielä sen, että joukkueessa voi kauden aikana tapahtua muutoksia jossa ryhmäytyminen alkaa uudelleen. Eli vanha tiimi päättyy ja uusi alkaa muodostumaan Tuckmanin kuvaamien vaiheiden mukaan. Milestäni se on hyvä tunnistaa myös ryhmässä, mutta myös valmentajana / johtajana. Kirjoittaja Jorma Lilli

    VastaaPoista

Lähetä kommentti