Ryhmän muodostumisen vaihe "Forming" (Mikael)

Ryhmän muodostuminen on aina oma uniikki projektinsa. Ryhmän muodostumisen vastuu ei ole sälytetty vain yhden tekijän tai henkilön harteille, sillä jokaisen täytyy kantaa kortensa kekoon tiiviin ryhmähengen muodostumiseksi. Muodostumisen vaihe on ryhmän ja sen jäsenten ensiaskelia kohti yhteenhitsaantunutta, hyvin roolitettua ja yhteisen tavoitteen eteen töitä paiskivaa joukkoa. Oma osaaminen ja motivaatio pyritään tuomaan tässä kohtaa vahvasti esiin. Lähes poikkeuksetta ryhmän alkutaipale ja muodostuminen on kuitenkin hyvin sensitiivistä sekä tunnustelevaa aikaa. Tuckman B.W. ja Jensen M.A. kuvaavat julkaisussaan "Stages of small-group development Revisited (1975), että muodostumisvaiheen alku on epämukavaa uuden tilanteen myötä. Ryhmän jäsenet ovat vielä hyvin varautuneita, eivätkä välttämättä uskalla olla omia itsejään. Vuoropuhelu ja kommunikaatio, nämä  tiimityöskentelyn kulmakivet, ovat usein muodostumisen vaiheessa vielä melkoista arastelua. Monesti kommunikoidessa pyritään mielistelemään, jotta positiivinen kuva saadaan välitettyä, jopa tilanteissa joissa ryhmän jäsen ei ole samaa mieltä. Ryhmän jäsenet hakevat paikkaansa ryhmässä, ja osa ryhmän jäsenistä saattaa käydä "hiljaista valtataistelua" siitä, kuka on ryhmän henkinen johtaja.

Ryhmän muotoutumisen vaiheessa on tärkeää jo luoda selkeät tavoitteet. Tavoitteiden luominen on tärkeää siksi, että ryhmän jäsenet ymmärtävät miksi juuri he ovat ryhmässä, ja jotta he ymmärtäisivät myös, mitä he ryhmässä tekevät. Tavoitteiden luominen on tärkeää myös roolittamisen kannalta. Selkeän tavoitteen myötä ryhmän jäsenille löydetään sellaiset roolit, joilla sovittu tavoite tai päämäärä parhaiten saavutetaan. Tässä kohtaa voi ilmetä erilaisia ristiriitoja siksi, että ryhmän jäsenten henkilökohtaiset odotukset omasta roolista ei täsmää annettua roolia. Tästä syystä hämmentyneelle ryhmän jäsenelle on tärkeää kertoa, miksi hänelle annettiin sellainen rooli kuin annettiin. Oikeiden roolien löytäminen on tärkeää myös motivaation ja työskentelyn mielekkyyden näkökulmasta. Uudessa roolissa voi olla vaikea toimia rooliodotusten vuoksi. Rooliodotus tarkoittaa ryhmän jäsenen käsitystä siitä, kuinka roolissa tulisi toimia: vääränlainen käsitys oman roolin toimintatavoista voi olla haitallista, jos se käsitys ei vastaa todellista tarvetta.  

Mielenkiintoista on myös tiimiroolien ja työroolien väliset erot. Erilaisten työroolien myötä ryhmän jäsenet omaksuvat muotoutumisvaiheessa myös erilaisia tiimirooleja. Ei ole ollenkaan ennenkuulumatonta, että työrooli eroaa suuresti tiimiroolista. Ryhmässä johtajana toimiminen ei tarkoita sitä, etteikö jokin muu ryhmän jäsenistä voisi olla jatkuvasti kannustamassa ja potkimassa muita eteenpäin tavoitteiden saavuttamiseksi, ottaen omalla tavallaan vetovastuuta tiimistä.

Tulen itse jääkiekkomaailmasta, ja siellä ryhmän muodostumisen vaihe on elintärkeä projektin onnistumisen kannalta. Projektin alussa pukukoppi on täynnä ”yksilöurheilijoita” ennen joukkueeksi hitsautumista. Etenkin kilpaurheilussa urheilijoiden kilpailuhenkisyys voi olla niin äärimmäistä, ettei yksittäinen pelaaja kykene joukkueen etua näkemään. Tavoitteiden selkeyttäminen ja roolien löytäminen on ratkaisevaa. Mikäli yksilöt saadaan tekemään hommia tiimin eteen, on tällöin vain taivas rajana. Suomen jääkiekkomaajoukkuekin painotti mestaruuden jälkeen, ettei tehty töitä itselle, vaan ”kaverille vieressä”.


Mikael Koskimies


Lähteet: Tuckman, B.W. & Jensen, M.A. Stages of small-group development Revisited. 1975. Luettavissa: https://doi.org/10.1177/105960117700200404. Luettu: 5.12.2022.


Who is on the Team?

Kommentit

  1. Moi!
    Tekstin ulkoasu on hyvä ja selkeä. Hyviä poimintoja lähteistä ja mielenkiintoista pohdintaa jääkiekkomaailmasta.
    -Juha Rautiainen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti